Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lekvárok, Dzsemek

Nyáron gondolnunk kell a téli hónapokra is, amikor kevés friss gyümölcs kapható. A nyár ízeit többféleképpen is megőrizhetjük.

A gyümölcsök tartósításának egyik legjobb és legrégibb módja a lekvárkészítés. Sokan azonban nem akarnak ezzel vesződni, ezért a boltok polcairól választanak maguknak valami finomságot a reggeli pirítóshoz. A lekvárok és a dzsemfélék fontos szerepet kaphatnak a kiegyensúlyozott étrendben, hiszen nagyon értékes gyümölcskészítmények, de a kiválasztásuknál nem árt a tudatosság.

Csakhogy a boltban nem csak lekvárt, hanem gyümölcsízt és dzsemet is lehet venni. Sőt vannak további hasonló készítmények.

Melyik elnevezés vajon mit takar? A lekvártól a dzsem abban különbözik, hogy a főzési ideje rövid. A dzsemeket jellemzően
némi cukor és esetenként zselésítőanyag (többnyire almából kivont pektin) segítségével pár perc alatt készre lehet főzni. A tartósításhoz is próbáljunk természetes módszereket találni. Ennek legnagyszerűbb módja a pektin, amelyet már nagyanyáink az almából vontak ki, sok évtizeddel ezelőtt is ezt használták a dszemekhez.

De mi is a pektin?
A pektin növényi anyag (poliszacharid), amely megtalálható például a bogyós gyümölcsökben, almában, körtében, valamint egyéb húsos gyümölcsökben. Amint a lekvár főzésekor a gyümölcsben lévő pektin és cukor együtt melegszik, órák alatt besűrűsödik, zselészerűvé válik, ez biztosítja a különböző gyümölcszselék, lekvárok, dzsemek kocsonyás állagát.

További előnye, hogy a lekvár ízét, zamatát a legkevésbé sem változtatja meg. Csupán stabilizálja, javítja annak állagát és általa lehetővé válik, hogy kevesebb cukorral, rövidebb ideig tartó főzéssel készüljön el a lekvár. A pektinek (alma-, barack-, szilva-, ribizlipektin) kiválóak lekvár főzéshez.

A pektin előnye: kevesebb főzési idő, kevesebb cukor, természetes zamat.

Rendezés:
Előrendelhető
400 Ft
A fekete bodza a nyár végén érik, csak a teljesen fekete szemek fogyaszthatók. Egyik legfontosabb gyógynövényünk. Természetgyógyászok szerint a szív és érrendszeri egészsége és a rendszeres gyümölcs fogyasztás kéz a kézben járnak.
Előrendelhető
750 Ft
A fekete bodza a nyár végén érik, csak a teljesen fekete szemek fogyaszthatók. Egyik legfontosabb gyógynövényünk. Természetgyógyászok szerint a szív és érrendszeri egészsége és a rendszeres gyümölcs fogyasztás kéz a kézben járnak.
Előrendelhető
1.350 Ft
A fekete bodza a nyár végén érik, csak a teljesen fekete szemek fogyaszthatók. Egyik legfontosabb gyógynövényünk. Természetgyógyászok szerint a szív és érrendszeri egészsége és a rendszeres gyümölcs fogyasztás kéz a kézben járnak.
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(3)
Előrendelhető
400 Ft
Sütikhez, palacsintába, piskótába, kekszre vagy csak magában is kanalazható. Remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt (sárgadinnye helyett) pármai sonkával is.
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(3)
Előrendelhető
550 Ft
Sütikhez, palacsintába, piskótába, kekszre vagy csak magában is kanalazható. Remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt (sárgadinnye helyett) pármai sonkával is.
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(3)
Előrendelhető
1.200 Ft
Sütikhez, palacsintába, piskótába, kekszre vagy csak magában is kanalazható. Remek párost alkot karakteres sültekkel, sőt (sárgadinnye helyett) pármai sonkával is.

Keresés